OM DET RÅDANDE BANKSYSTEMET I SVERIGE SEDAN 1970-TALET


Om innehållet i bloggen i detta register.


Tänk Dig att Du betalar för 100 kg potatis – men i 100-kilossäcken finns bara mindre fem kg = en bra affär för säljaren (läs bankerna) och en urusel affär för köparen (läs låntagaren). Skulle Du då protestera ?

Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna har lurats till att tro att bankerna bara lånar ut det dom har som inlåning och eget kapital. Men det är lögn och förbannad dikt – därför att Fractionalreserve banking – som godkändes av Riksdagen i Sverige på 1970-talet – ger bankerna möjlighet att låna ut ”ingenting” = pengar som nyproduceras som siffror på en skärm vid utlåningstillfället.

M a o så lånar affärsbankerna ut skulder = pengar som de ej har som inlåning och/eller eget kapital. Vettigt eller fullständigt förryckt ?


Och ej nog med det – utan bankerna har därtill rätt att ta hög ränta på dessa luftpengar och kräva full återbetalning med riktiga pengar = pengar som efter skatt blir över av löneinkomst. Folkrättsligt sett så är detta kort och gott bedrägeri och svindleri av allra värsta sorten. Ej mer och ej mindre än så. Att det är lagligt gör ju ej saken mindre bedräglig.

Resultatet av detta bedrägeri är att medborgarna i Sverige är ett av de mest banklån-belastade folken i världen. Den som är satt i skuld är ej fri – och det gäller såväl enskilda personer som ej minst nationer – eller ?

Det finns rimligen bara en lösning på detta – och det är att staten förbjuder Fractional-reserve banking – till förmån för att staten själv tar över den nödvändiga nyproduktionen av pengar = Suveräna Pengar = digitala ”sedelpresspengar” i lämplig mängd – som Riksdagen rekvirerar från Riksbanken för att täcka budgetunderskott med – p g a nödvändiga infrastrukturinvesteringar, social välfärd osv.


Går det ?

Javisst gör det det. Island har ju redan ”spolat” sitt gamla banksystem efter den finansiella krisen 2008 – och är på väg att lagstifta om att enbart staten skall stå för nyproduktionen av pengar.


Ett konkret exempel på hur jag själv har drabbats av bankers svindleri.

1989 lånade jag av Handelsbanken 50 000 kr som ett inblanco lån – med en amortering av 1 000 kr/år. Med ränta och amortering så har banken av mig år 2016 fått ca 130 000 kr tillbaka – och lånesumman har minskat till 23 000 kr efter 27 år. När lånesumman är noll kr om 23 år – så kommer Handelsbanken med ränta och amortering att ha fått tillbaka ca 175 000 kr på de utlånade 50 000 kr.

Men det är bara halva sanningen – därför att vid utlåningstillfället så hade Handelsbanken bara ca 2 500 kr som inlåning och eget kapital = ca 5 % av lånesumman. Men tack vara det av staten godkända Fractional-reserve banking på 1970-talet – så kunde Handelsbanken fylla ut lånet med 47 500 kr av ”luftpengar” = pengar som skapades vid lånetillfället 1989 ur tomma intet – genom några knapptryckningar på bankens dator.


Så verkligheten blir ju att banken bara lånade ut ca 2 500 kr av inlåning och eget kapital – och kommer av mig i slutändan att få tillbaka ca 175 000 kr av riktiga pengar = pengar som efter skatt blir över av löneinkomst eller annat.

175 000 : 2500 = 70 gånger mer i återbetalning än vad som lånades ut – av pengar som banken hade som inlåning och eget kapital vid lånetillfället. Tala om en lysande låneaffär för Handelsbanken och en urusel för mig som låntagare – eller ?

Hur många fler än mig har gått på och går dagligen på affärsbankernas svindleri ?

– slut citat härifrån.


Mer om detta under rubriken: ”OM HUR NATIONALEKONOMI-FÖRSTÖRANDE BANKSYSTEM KAN VRIDAS RÄTT”

Annonser

6 Responses to OM DET RÅDANDE BANKSYSTEMET I SVERIGE SEDAN 1970-TALET

 1. Thomaz Wiberg skriver:

  Detr så här bankerna och den ekonomiska eliten skapar pengar ur tomma intet. I princip kan man påstå att de har en egen sedelpress hemma i källaren och trycker så pengar de vill.
  Detta devalverar på sikt kronans värde och banken hamnar i kris tillslut, då det är fel i balansen mellan tillgångar och låntagare (skuldbärare).. staten får du gå in och rädda banken med miljarder.. men detta är återigen bara luft pengar, skapade på demand.. men skulden på skattebetalarna ökar och balans är uppnådd.

 2. Josef Boberg skriver:

  Jo… – Thomaz – jag är med på Din vagn.

 3. Jan skriver:

  Vilken tur att du fick ett lån. Du måste verkligen behövt pengarna då du gick med på den amorteringsplanen.. En amorteringsplan om 50 år är en extremt hög risk. Hade jag lånat ut pengar under en sådan lång tid hade jag också krävt en hög ränta då mycket kan händs under 50 år..

 4. Josef Boberg skriver:

  Jo… – Jan – men faktum kvarstår att det har varit och är en extremt bra affär för banken – och en urusel för mig.

 5. Mycket bra skrivit om något som retat gallfeber på mig i många år. Systemet borde skrotats för länge sedan. Snacka om laglig stöld mitt på ljusa dagen. 😦

 6. Josef Boberg skriver:

  Jo… – Bosse – jag är med på Din vagn.

  Om hur banksystemet och finansiering av statens budget successivt kan förändras till något för framtiden hållbart under rubriken: ”OM HUR NATIONALEKONOMI-FÖRSTÖRANDE BANKSYSTEM KAN VRIDAS RÄTT”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: